2018. február 26., hétfő

Nyikolaj Vasziljevics Gogol - A ​köpönyeg


A kötelező olvasmányok a suliban bénák. Évtizedek óta nem változtatták a listát, így van "szerencsénk" ugyanazok a könyveket végigszenvedni olvasni, mint amiket szüleink és nagyszüleink, pedig már az ő idejükben is elavultnak számítottak. Én könyvmolynak vallom magam, de arra nagyon nehezen lehet rávenni, hogy elolvassak egy kötelező olvasmányt, így volt ez most is, mikor határidő után, szinte utolsónak olvastam el Gogol novelláját. Előre is bocsánat, ha valakit megbántok a véleményemmel!


Akakij Akakijevics egy szürke, szinte láthatatlan kishivatalnok, aki képtelen szociális kapcsolatok kialakítására, megvédeni magát vagy akár csak előrelépni. Megelégszik azzal, hogy monoton munkát végezzen kevés pénzért. Ahelyett, hogy élne, hazaviszi a másolnivalókat és azzal foglalkozik. Mikor lenne esélye előrelépni, akkor is csak bepánikol és nem képes teljesíteni a feladatot.

Sok vívódás után új köpönyeget készíttet magának, amiért rengeteg nélkülözést bevállal. Itt jellemfejlődés kezdődik nála, szinte felébred addigi kábulatából, életre kel és olyan izgatottan tervezi, majd várja a köpönyeget, mint szülők gyermekük születését vagy szerelmesek a találkozást. Munkatársai észreveszik ezt a változást és viselkedésük is megváltozik Akakij irányába, nem piszkálják, hanem beszélnek vele, meghívják egy estélyre magukkal.

De miért is lenne innentől minden szép és jó? Ahogy megy hazafelé, a köpönyeget, mely az élete egyetlen boldogsága, ellopják tőle. Hiába próbál mindent megtenni, sehogy sem tudja visszaszerezni a köpönyegét és belehal a "bánatba" (igazából abba, hogy a kinti hideg, szeles időben köpönyeg nélkül mászkál).

Jelentéktelenségét bizonyítja, hogy munkahelyéről is csak a temetés után négy nappal küldenek valakit, hogy megnézze mi van vele. Hogy legyen még plusz tíz oldal szenvedés, Akakij Akakijevics szellemként visszatér kísérteni azokat, akiken köpönyegen lát, hogy így bosszulja meg saját köpönyegének ellopását.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése